PRIVACY POLICY

Privacy Policy

 

Genting Hong Kong Group1 (referred to as “our”, “we” or “us”) may collect certain personal information, including, without limitation, your name, identity card number, passport number, a copy of your identity card and/or passport, contact information, date of birth, nationality, financial information (including, without limitation, your credit or debit card details, billing information and/or bank account details) and transactional data (“Personal Information”) from you when you request for or access our Services (defined below). We may also collect Personal Information about you from third parties such as our associated companies (“Other Genting Companies”), travel agencies, credit reporting agencies or from public records.

 

This Privacy Policy provides information on our obligations and practices under the Personal Data (Privacy) Ordinance (Cap. 486) in Hong Kong.

 

1.      Commitment to Protect Your Personal Information

 

1.1  We are committed to protecting your Personal Information. To ensure that you can make informed decisions and feel confident about supplying your Personal Information to us, we provide this policy outlining our practices, and the choices you have, concerning how we use your Personal Information.

 

2.      Purpose of Collection

 

2.1  We may use your Personal Information for the following purposes:

                                            

a)      to process your request for, or to administer or provide, any products or services offered by us or Other Genting Companies, including, without limitation, to process your membership application, cruise booking request, securities account opening and trading request, and/or loan application;

 

b)      to process or confirm your travel arrangements (including without limitation cruise bookings), loan arrangement and/or securities trading request (where applicable);

 

c)      for the operation of the rewards program, including without limitation points tracking, delivery of associated benefits and services, customer relationship management, ongoing research and program development and delivering news and information to members of the rewards program;

 

d)     for identification and verification purposes, in connection with any of the services or products that may be supplied to you;

 

e)      to administer contests, games of chance and sweepstakes conducted by us or on our behalf, including disclosing the winner of any such contest;

 

f)       to respond to, handle and process any enquiries submitted by you;

 

g)      to conduct credit checks on you, maintain your credit history and/or ensure your ongoing credit worthiness;

 

h)      to meet or comply with any obligation, requirement or arrangement for disclosing or using data that applies to us or with which we are expected to comply, both existing currently and in the future and within or outside Hong Kong, according to:

 

i.                    any law or regulation binding on or applying to us;

ii.                  any rules, guidelines and/or guidance given or issued by any legal, regulatory, governmental, tax, law enforcement or other authority, or self-regulatory or industry body or association relating to industries in which we participate (including without limitation the financial services industry), or the relevant stock exchange (each an “Authority”);

iii.                any present or future contractual or other commitment with any Authority that is assumed by or imposed on us by reason  of  our business or other interests or activities in or related to the jurisdiction of the relevant Authority;

 

i)        to meet or comply with any obligation, requirement, procedure, measure or arrangement set out in any of our programs or policies for compliance with sanctions or for the prevention or detection of money laundering, terrorist financing or other unlawful activity;

 

j)        for direct marketing (see Section 6 below);

                       

k)      to conduct market research;

 

l)        for ongoing research and development of any of the products or services offered by us or Other Genting Companies; and/or

 

m)    any other purposes relating to the purposes listed above.

 

2.2  To fulfill any of the above purposes, you may be contacted via email, direct mail, telephone call, SMS or other means that are allowed by local authorities.

 

3.      Classes of Transferees

 

3.1  We may disclose your Personal Information to third parties for the purposes outlined in Section 2 above, including, without limitation, the following third parties:

 

a)      Other Genting Companies;

b)      third parties who provide services to us (including, without limitation, bankers, lawyers, accountants and other third parties who provide administrative, telecommunications, computer, payment, printing, redemption or other services to us to enable us to operate our business);

c)      professional advisers;

d)     credit reference organizations and other third party reference organizations;

e)      other third parties as part of customer due diligence;

f)       any other person or entity who has established or proposes to establish any business relationship with us;

g)      regulators and government agencies;

h)      law enforcement agencies; and

i)        the Courts.

 

3.2  However, we will not disclose your Personal Information to any third party for the purposes of direct marketing without your written consent (see Section 6 below).

 

3.3  Your data may be transferred to countries outside of the place of collection, as we have places of business in the various countries and regions, including but not limited to Hong Kong, PRC, Malaysia and Singapore. Where our operations are subject to privacy legislation other than that of Hong Kong (such as when we are carrying out operational functions outside of Hong Kong), this Privacy Policy shall apply so far as it is consistent with such local legislation.

 

4.      Consequences of failing to provide Personal Information

 

4.1  Unless otherwise specified by us, it is mandatory for you to provide the Personal Information requested by us. In the event that any such Personal Information is not provided, we may be unable to provide you with the services or products requested, or carry out the activities outlined at Section 2 above.

 

5.      Access and Correction Rights

 

5.1  You have the right to request access to and/or correction of any Personal Information that you provide to us. You may make such a request by writing to:

 

a)      For our credit services and securities trading clients:

Attn: Compliance Officer

Suite 1501, 15th Floor, Ocean Centre

5 Canton Road, Tsimshatsui

Kowloon, Hong Kong

Email: compliance@genting-securities.com

 

b)      For DreamElite members:

Email: en.memberservices@dreamcruiseline.com

 

c)      For all other clients:

Attn: Manager

Membership Contact Centre

RWSea Marketing & Partnerships

Suite 1501, 15th Floor, Ocean Centre

5 Canton Road, Tsimshatsui
Kowloon, Hong Kong

Email: mccenq@resortsworldatsea.com

 

5.2  We may charge a reasonable fee to process any Personal Information access or correction request.

 

6.      Direct Marketing Statement

 

6.1  We may use your name, address, email address and/or telephone number (“Contact Information”) to send you special offers, promotional material and other news in relation to cruise and cruise related operations, retail products and service2, securities trading and financial services, and leisure, entertainment, hospitality and related services (“Services”), but only if we receive your consent3 for such use. We may also transfer your Contact Information to Other Genting Companies in various countries for direct marketing of their Services, but only if we receive your written consent for such transfer.

 

6.2  If you do not want us to use or transfer your Contact Information for direct marketing as described above, you may opt-out (either entirely or selectively) at any time, free of charge, by:

 

a)      For our credit services and securities trading clients, emailing us at compliance@genting-securities.com

 

b)      For DreamElite members:

i.                    calling one of our hotlines:

Hong Kong SAR – (852) 2317 1211

Mainland China – (86) 4008 302908

Singapore – (65) 6223 3311

Penang (Malaysia) – (604) 2631128

Kuala Lumpur (Malaysia) – (603) 2302 1288; or

 

ii.                  emailing us at en.memberservices@dreamcruiseline.com

 

c)      For all other clients:

i.                    calling one of our hotlines:

Singapore – (65) 6220 7801

Malaysia – (603) 2302 1388

Mainland China – 4001 203 233

Hong Kong SAR – (852) 2110 3838

Taiwan, China – (886) 2 2175 9590

 

ii.                  emailing us at mccenq@resortsworldatsea.com; or

 

iii.                writing to us at:
Attn: Manager
Membership Contact Centre
RWSea Marketing & Partnerships
Suite 1501, 15th Floor, Ocean Centre
5 Canton Road, Tsimshatsui
Kowloon, Hong Kong

 

7.      Changes to Privacy Policy

 

7.1  We will post any changes to this Privacy Policy on our websites (www.gentinghk.com, www.starcruises.com, www.dreamcruiseline.com and www.resortsworldatsea.com), with the effective date of the changed policy, so that you can be informed of the way we collect and use the Personal Information at any time you so choose. If at any point we decide to use the Personal Information you submitted in a way that differs materially from the Privacy Policy that applied at the time of that submission, you will be notified and given the opportunity to opt out or otherwise prevent such usage.

 

 

 

This Privacy Policy is written in the English, Chinese and Bahasa Malaysia languages. However, the English language text will prevail in the event of any inconsistency.

 

 

Notes:

 

1.      Genting Hong Kong Limited and its subsidiaries

 

2.      Our, and our associated companies’, retail businesses consist of onboard, in resort, online and other related stores which market a wide variety of products, such as clothing, bags, shoes, beauty products, jewelry, watches, leather goods, electronics, decorations, souvenirs, artworks, kitchen ware, toys, stationery, medication, consumable goods (for example, alcoholic and non-alcoholic beverage, food, health supplements and tobacco, etc.) and high-end consumer goods. Please note that this list is not exhaustive, and the product offerings will change from time to time.

 

3.      Subject to certain exceptions relating to Personal Information collected prior to 1 April 2013.

 

Polisi Privasi

 

Kumpulan Genting Hong Kong1 (dirujuk sebagai ‘kita’ atau ‘kami’) mungkin mengumpul maklumat peribadi  tertentu, termasuk, tanpa had, nama anda, nombor  kad pengenalan, nombor pasport, salinan kad pengenalan dan/atau pasport, maklumat komunikasi, tarikh lahir, kewarganegaraan, maklumat kewangan (termasuk,  tanpa had, maklumat kad kredit atau debit, maklumat bil dan/atau maklumat akaun bank) dan data transaksi (‘Maklumat Peribadi’) daripada anda ketika anda minta akses kepada perkhidmatan kami (keterangan di bawah). Kami mungkin juga mengumpul Maklumat Peribadi mengenai anda daripada pihak ketiga seperti syarikat bersekutu (‘Syarikat Genting yang lain’), agensi pelancongan, agensi pelapor kredit atau rekod awam.

 

Polisi Privasi ini menerangkan kewajipan dan amalan kami di bawah Ordinan (Cap 486), Data Peribadi (Privasi) Hong Kong.

 

1             Komitmen Untuk Melindungi Maklumat Peribadi Anda

 

1.1                                    Kami komited untuk melindungi Maklumat Peribadi anda. Untuk memastikan anda dapat membuat keputusan bermaklumat dan rasa yakin tentang  pemberian Maklumat Peribadi anda kepada kami, kami menyediakan polisi ini yang menggariskan amalan kami dan pilihan anda, berhubung dengan bagaimana kami menggunakan Maklumat Peribadi anda.

 

2             Tujuan Mengumpul

 

2.1                    Kami mungkin mengguna Maklumat Peribadi anda untuk tujuan-tujuan berikut:

 

(a)                   Untuk memproses permintaan anda untuk, atau mentadbir atau memberi, sebarang produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami atau Syarikat Genting yang lain, termasuk, tanpa had, untuk  memproses permohonan keahlian, tempahan pelayaran persiaran, pembukaan akaun sekuriti dan permintaan dagangan (trading), dan/atau permohonan pinjaman;

 

(b)                  Untuk proses atau mengesahkan aturan perjalanan (termasuk tanpa had tempahan pelayaran    persiaran),   aturan   pinjaman   dan/atau permintaan dagangan (trading) sekuriti (di mana berkenaan);

 

 

 

 

 

 

(c)                   Untuk pengendalian program ganjaran, termasuk tanpa had pemantauan mata, penyampaian manfaat dan perkhidmatan yang berkaitan, pengurusan hubungan pelanggan, penyelidikan berterusan dan program pembangunan dan penyampaian berita dan maklumat kepada ahli-ahli program ganjaran;

 

(d)                  Untuk tujuan identifikasi dan verifikasi, berhubung dengan apajua perkhidmatan atau produk yang mungkin dibekalkan kepada anda;

 

(e)                   Untuk mentadbir pertandingan, permainan peluang dan cabutan bertuah yang dikendalikan oleh kami atau bagi pihak kami, termasuk pemberitahuan pemenang mana-mana pertandingan tersebut;

 

(f)                    Untuk respon, mengendalikan dan memproses sebarang pertanyaan yang dikemukakan oleh anda;

 

(g)                  Untuk menjalankan pemeriksaan kredit anda, mengekalkan rekod kredit dan/atau memastikan kesahihan kredit semasa anda;

 

(h)                  Untuk memenuhi atau mematuhi sebarang kewajipan, keperluan atau aturan untuk pemberitahuan atau penggunaan data yang mengaitkan kami atau yang mana kami dikehendaki mematuhi, baik yang wujud kini atau di masa hadapan dalam atau luar Hong Kong, berdasarkan kepada:

 

i.             Sebarang undang-undang, peraturan yang mengaitkan kami;

ii.          Sebarang kaedah, garis panduan dan/atau panduan diberikan atau dikeluarkan oleh sebarang pihak berkuasa undang-undang, kawal selia, kerajaan, cukai, penguatkuasa undang-undang atau pihak berkuasa lain, atau badan kawal selia diri atau industri atau persatuan berkaitan industri yang mana kami mengambil bahagian (termasuk tanpa had kepada industri perkhidmatan kewangan) atau bursa saham relevan (setiap satu ‘Pihak Berkuasa’);

iii Sebarang kontrak atau komitmen masa kini atau masa hadapan atau komitmen lain dengan sebarang Pihak Berkuasa yang melibatkan kami berdasarkan perniagaan kami atau kepentingan kami atau aktiviti lain yang berhubung dengan bidang kuasa/jurisdiksi Pihak Berkuasa yang relevan;

 

(i)                     Untuk memenuhi atau mematuhi sebarang kewajipan, keperluan, prosedur, langkah atau aturan yang tertera pada mana-mana program kami atau polisi yang dibenarkan untuk dipatuhi bagi mencegah atau mengesan aktiviti pengubahan wang haram, bantuan kewangan kepada pengganas atau aktiviti lain yang menyalahi undang-undang;

 

(j)                     Untuk pemasaran langsung (lihat Seksyen 6 di bawah);

 

(k)                  Untuk menjalankan penyelidikan pasaran;

 

(l)                     Untuk penyelidikan berterusan dan pembangunan sebarang produk  atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami atau Syarikat Genting yang lain; dan/atau

 

(m)               Sebarang tujuan lain berkaitan dengan tujuan yang disenaraikan di atas.

 

2.2                                    Untuk memenuhi sebarang tujuan di atas, anda mungkin dihubungi melalui emel, pos langsung, panggilan telefon, SMS atau cara-cara lain yang dibenarkan oleh pihak berkuasa tempatan.

 

3.           Kelas-kelas Pihak Penerima Pindahan

 

3.1                                    Kami mungkin mendedahkan Maklumat Peribadi anda kepada pihak ketiga bagi tujuan yang tertera di Seksyen 2 di atas, termasuk, tanpa terhad, kepada pihak ketiga seperti berikut:

 

(a)            Syarikat Genting lain;

(b)            Pihak ketiga yang membekalkan perkhidmatan kepada kami (termasuk, tanpa had, bank, peguam, akauntan dan pihak ketiga yang membekal perkhidmatan pentadbiran, telekomunikasi, komputer, bayaran, percetakan, penebusan, atau perkhidmatan lain bagi membolehkan  kami menjalankan perniagaan kami);

(c)            Penasihat professional;

(d)            Organisasi rujukan kredit dan organisasi rujukan pihak ketiga yang  lain;

(e)            Pihak ketiga yang lain sebagai penelitian pelanggan;

(f)             Mana-mana orang atau entiti yang telah mewujudkan atau cadang mewujudkan sebarang hubungan perniagaan dengan kami;

(g)            Agensi kawal selia atau kerajaan;

(h)            Agensi penguatkuasa undang-undang; dan

(i)             Mahkamah.

 

3.2                                    Namun, kami tidak akan mendedahkan Maklumat Peribadi anda kepada pihak ketiga untuk tujuan pemasaran langsung tanpa persetujuan bertulis anda (lihat Seksyen 6 di bawah).

3.3                                    Oleh kerana kami mempunyai tempat perniagaan di pelbagai negara dan rantau, termasuk tetapi tidak terhad kepada Hong Kong, PRC, Malaysia dan Singapura, data anda mungkin dipindah ke negara lain daripada tempat di mana  maklumat anda dikumpulkan. Di mana operasi kami adalah tertakluk kepada perundangan  privasi  selain  Hong  Kong  (iaitu  apabila  kami menjalankan operasi berfungsi di luar Hong Kong), Polisi Privasi ini diterimapakai selagi ia adalah selaras dengan perundangan tempatan.

 

4.           Akibat kegagalan memberi Maklumat Peribadi

 

4.1                                    Jika tidak dimaklumkan sebaliknya oleh kami, anda adalah diwajibkan untuk memberikan Maklumat Peribadi yang diminta oleh kami. Jika, Maklumat Peribadi tidak diberikan, kami mungkin tidak dapat menawarkan  perkhidmatan atau produk yang diminta, atau menjalankan aktiviti seperti yang tertera di Seksyen 2 di atas.

 

5.           Akses dan Hak Pembetulan

 

5.1                                    Anda berhak untuk meminta akses kepada dan/atau pembetulan sebarang Maklumat Peribadi yang telah diberikan kepada kami. Anda boleh berbuat demikian secara bertulis kepada:

 

(a)         Untuk perkhidmatan kredit dan pelanggan dagangan (trading) sekuriti:

 

Attn: Compliance Officer

Suite 1501, 15th Floor, Ocean Centre

5 Canton Road, Tsimshatsui,

Kowloon, Hong Kong

Emel: compliance@genting-securities.com

 

(b)         Bagi ahli-ahli DreamElite :

Emel: en.memberservices@dreamcruiseline.com

 

(c)         Bagi semua pelanggan lain:

 

Attn: Manager

Membership Contact Centre

RWSea Marketing & Partnerships

Suite 1501, 15th Floor, Ocean Centre

5 Canton Road, Tsimshatsui

Kowloon, Hong Kong

Emel: mccenq@resortsworldatsea.com

 

5.2                                    Kami mungkin mengenakan bayaran yang munasabah untuk memproses sebarang akses Maklumat Peribadi atau permintaan untuk pembetulan.

 

6.           Kenyataan Pasaran Langsung

 

6.1                                   Kami mungkin menggunakan nama, alamat, alamat emel dan/atau nombor telefon (“Maklumat Komunikasi”) untuk menghantar kepada anda tawaran istimewa, bahan promosi dan berita lain berhubungan pelayaran persiaran dan berhubungan operasi pelayaran persiaran, produk dan perkhidmatan runcit2, dagangan (trading) sekuriti dan perkhidmatan kewangan, dan perkhidmatan berhubungan dengan percutian, hiburan, hospitaliti dan perkhidmatan lain yang berkenaan (“Perkhidmatan”), hanya jika kami menerima persetujuan3   anda untuk penggunaan sedemikian. Kami juga mungkin pindah Maklumat Komunikasi anda kepada Syarikat Genting yang lain di pelbagai negara untuk perkhidmatan pemasaran langsung mereka, hanya jika kami menerima persetujuan bertulis anda untuk pemindahan sedemikian.

 

6.2                                    Sekiranya anda tidak mahu kami menggunakan atau memindahkan Maklumat Komunikasi anda untuk pemasaran langsung seperti dinyatakan di atas, anda boleh memilih untuk menarik diri (sama ada sepenuhnya atau secara pilihan) pada bila-bila masa, secara percuma, melalui:

 

(a)            Untuk perkhidmatan kredit dan pelanggan dagangan (trading) sekuriti:

                         Emel: compliance@genting-securities.com        

 

(b)            Bagi ahli-ahli DreamElite:

i.  Memanggil salah satu daripada talian hotline kami:

 

Hong Kong SAR – (852) 2317 1211

Mainland China – (86) 4008 302908

Singapore – (65) 6223 3311

Penang (Malaysia) – (604) 263 1128

Kuala Lumpur (Malaysia) – (603) 2302 1288; atau

 

ii.  Emel kami di: en.memberservices@dreamcruiseline.com

 

(c)            Bagi semua pelanggan lain:

i.                Memanggil salah satu daripada talian hotline kami:

                       Singapore - (65) 6220 7801

Malaysia - (603) 2302 1388

Mainland China - 4001 203 233

Hong Kong SAR - (852) 2110 3838

Taiwan, China - (886) 2 2175 9590

 

ii.               Emel kami di: mccenq@resortsworldatsea.com ; atau

 

iii.             Menulis kepada kami di:

 

Attn: Manager

Membership Contact Centre

RWSea Marketing & Partnerships

Suite 1501, 15th Floor, Ocean Centre

5 Canton Road, Tsimshatsui

Kowloon, Hong Kong.

 

7      Perubahan Kepada Polisi Privasi

 

7.1       Kami akan menyiarkan sebarang perubahan kepada Polisi Privasi di laman web (www.gentinghk.com, www.starcruises.com, www.dreamcruiseline.com dan www.resortsworldatsea.com) dengan tarikh efektif perubahan polisi, agar anda dimaklumkan pada bila-bila masa yang anda boleh pilih mengenai cara kami mengumpul dan mengguna Maklumat Peribadi. Jika pada bila-bila masa kami ingin menggunakan Maklumat Peribadi yang anda telah mengemukakan, melalui kaedah yang berbeza secara material daripada yang termaktub dalam Polisi Privasi ini, anda akan diberitahu dan diberi peluang untuk menarik diri atau tidak mengizinkan Maklumat Peribadi anda digunakan .

 

Polisi Privasi ini ditulis dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Cina dan Bahasa Melayu. Namun, teks Bahasa Inggeris akan digunapakai jika terdapat sebarang ketidakselarasan.

 

Nota:

 

1. Genting Hong Kong Limited dan anak-anak syarikatnya

 

2. Syarikat kami serta syarikat-syarikat bersekutu kami, perniagaan runcit di atas kapal, dalam resort, stor atas talian (online) dan stor-stor lain yang berkaitan yang memasarkan pelbagai produk seperti pakaian, beg tangan, kasut, produk kecantikan, barang kemas, jam tangan, barangan kulit, barangan elektronik, barangan hiasan, cenderahati, karya seni, perkakas dapur, barangan mainan, alat tulis, ubat, barangan yang boleh dimakan (consumable goods)(seperti, minuman beralkohol dan tidak beralkohol,  makanan, suplemen kesihatan dan tembakau etc) dan barangan konsumer mewah. Sila ambil perhatian bahawa senarai ini tidak mengandungi semua produk yang ditawarkan dan boleh berubah dari masa ke masa.

 

3. Tertakluk kepada pengecualian tertentu mengenai Maklumat Peribadi yang dikumpul sebelum 1 April 2013.