PRIVACY POLICY

This Privacy Policy contains English and Bahasa Malaysia versions

 

PRIVACY POLICY


Genting Hong Kong Group1 (referred to as“our”, “we”or“us”) may collect certain personal information, including, without limitation, your name, identity card number, passport number, a copy of your identity card and/or passport, contact information, date of birth, nationality, financial information (including, without limitation, your credit or debit card details, billing information and/or bank account details) and transactional data (“Personal Information”) from you when you request for or access our Services (defined below). We may also collect Personal Information about you from third parties such as our associated/related and joint venture companies (“Other Genting Companies”), travel agencies, credit reporting agencies or from public records.

 

This Privacy Policy provides information on our obligations and practices under the Hong Kong Personal Data (Privacy) Ordinance (Cap 486).

 

1 Commitment to Protect Your Personal Information
1.1 We are committed to protecting your Personal Information. To ensure that you can make informed decisions and feel confident about supplying your Personal Information to us, we provide this notice outlining our practices, and the choices you have, concerning how we use your Personal Information.


2 Purpose of Collection
2.1 We may use your Personal Information for the following purposes:
(a) to process your request for, or to administer or provide, any products or services offered by us or Other Genting Companies, including, without limitation, to process your Genting Rewards membership application, cruise booking request, securities account opening and trading request, and/or loan application;
(b) to process or confirm your travel arrangements (including without limitation cruise bookings), loan arrangement and/or securities trading request (where applicable);
(c) for the operation of the Genting Rewards program, including without limitation points tracking, delivery of associated benefits and services, customer relationship management, ongoing research and program development and delivering news and information to members of the Genting Rewards program;
(d) for identification and verification purposes, in connection with any of the services or products that may be supplied to you;
(e) to administer contests, games of chance and sweepstakes conducted by us or on our behalf, including disclosing the winner of any such contest;
(f) to respond to, handle and process any enquiries submitted by you;
(g) to conduct credit checks on you, maintain your credit history and/or ensure your ongoing credit worthiness;
(h) to meet or comply with any obligation, requirement or arrangement for disclosing or using data that applies to us or with which we are expected to comply, both existing currently and in the future and within or outside Hong Kong, according to:
i. any law or regulation binding on or applying to us;
ii. any rules, guidelines and/or guidance given or issued by any legal, regulatory, governmental, tax, law enforcement or other authority, or self-regulatory or industry body or association relating to industries in which we participate (including without limitation the financial services industry), or the relevant stock exchange (each an “Authority”);
iii. any present or future contractual or other commitment with any Authority that is assumed by or imposed on us by reason of our business or other interests or activities in or related to the jurisdiction of the relevant Authority;
(i) to meet or comply with any obligation, requirement, procedure, measure or arrangement set out in any of our programs or policies for compliance with sanctions or for the prevention or detection of money laundering, terrorist financing or other unlawful activity;
(j) for direct marketing (see Section 6 below);
(k) to conduct market research;
(l) for ongoing research and development of any of the products or services offered by us or Other Genting Companies; and/or
(m) any other purposes relating to the purposes listed above.


2.2 To fulfill any of the above purposes, you may be contacted via email, direct mail, telephone call, SMS or other means that are allowed by local authorities.

 


3 Classes of Transferees
3.1 We may disclose your Personal Information to third parties for the purposes outlined in Section 2 above, including, without limitation, the following third parties:
(a) other Genting Companies;
(b) third parties who provide services to us (including, without limitation, bankers, lawyers, accountants and other third parties who provide administrative, telecommunications, computer, payment, printing, redemption or other services to us to enable us to operate our business);
(c) professional advisers;
(d) credit reference organizations and other third party reference organizations;
(e) other third parties as part of customer due diligence;
(f) any other person or entity who has established or proposes to establish any business relationship with us;
(g) regulators and government agencies;
(h) law enforcement agencies; and
(i) the Courts.


3.2 However, we will not disclose your Personal Information to any third party for the purposes of direct marketing without your written consent (see Section 6 below).


3.3 Your data may be transferred to countries outside of the place of collection. Where our operations are subject to privacy legislation other than that of Hong Kong (such as when we are carrying out operational functions outside of Hong Kong), this Privacy Policy shall apply so far as it is consistent with such local legislation.

 


4 Consequences of failing to provide Personal Information
4.1 Unless otherwise specified by us, it is mandatory for you to provide the Personal Information requested by us. In the event that any such Personal Information is not provided, we may be unable to provide you with the
services or products requested, or carry out the activities outlined at Section 2 above.

 


5 Access and Correction Rights
5.1 You have the right to request access to and/or correction of any Personal Information that you provide to us. You may make such a request by writing to:
(a) For our credit services, asset management and securities trading clients:
Attn: Compliance Officer
Suite 1501, 15th Floor, Ocean Centre,
5 Canton Road, Tsimshatsui, Kowloon, Hong Kong
Email: compliance@genting-securities.com
(b) For all other clients:
Attn: Manager at Membership Services
Membership Department
3rd floor, Star Cruises Centre
100 Andrews Avenue
New Port City Cybertourism Zone
Pasay City
Philippines 1309


5.2 We may charge a reasonable fee to process any Personal Information access or correction request.

 


6 Direct Marketing Statement
6.1 We may use your name, address, email address and/or telephone (“Contact Information”) to send you special offers, promotional material and other news in relation to cruise and cruise related operations, retail products and service2, securities trading, asset management and financial services, and leisure, entertainment, hospitality and related services (“Services”), but only if we receive your consent3 for such use. We may also transfer your Contact Information to Other Genting Companies for direct marketing of their Services, but only if we receive your written consent for such transfer.


6.2 If you do not want us to use or transfer your Contact Information for direct marketing as described above, you may opt-out (either entirely or selectively) at any time, free of charge, by:

(a) For our credit services, asset management and securities trading clients, emailing us at compliance@genting-securities.com
(b) For all other clients:
i. calling one of our hotlines:
Singapore – +65 6220 7889
Malaysia – +60 3 2302 1398
Hong Kong – +852 2377 2262
China – +86 400 888 7798
Taiwan – +886 2 2175 9550
ii. emailing us at membership@starcruises.com; or
iii. writing to us at:
Attn: Membership Services
Membership Department
3rd floor, Star Cruises Centre
100 Andrews Avenue
New Port City Cybertourism Zone
Pasay City
Philippines 1309

 


7 Changes to Privacy Policy
7.1 We will post any changes to this Privacy Policy on our websites (www.gentinghk.com, www.starcruises.com and www.stargentingrewards.com), with the effective date of the changed policy, so that you can be informed of the way we collect and use the Personal Information at any time you so choose. If at any point we decide to use the Personal Information you submitted in a way that differs materially from the Privacy Policy that applied at the time of that submission, you will be notified and given the opportunity to opt out or otherwise prevent such usage.

 

 

1Genting Hong Kong Limited and its subsidiaries

2Our, and our associated/related and joint venture companies’, retail businesses consist of onboard, in resort, online and other related stores which market a wide variety of products, such as clothing, handbags, beauty products, jewelry, watches, electronics, consumable goods (for example, wine, food, health supplements and tobacco) and high-end consumer goods. Please note that this list is not exhaustive, and the product offerings will change from time to time.

3Subject to certain exceptions relating to Personal Information collected prior to 1 April 2013.

 

 

This Privacy Policy is written in the English, Bahasa Malaysia and Chinese languages. However, the English language text will prevail in the event of any inconsistency.

 

 


POLISI PRIVASI

Kumpulan Genting Hong Kong1 (dirujuk sebagai ‘kita’ atau ‘kami’) mungkin mengumpul maklumat peribadi tertentu, termasuk, tanpa had, nama anda, nombor kad pengenalan, nombor pasport, salinan kad pengenalan dan/atau pasport, maklumat komunikasi, tarikh lahir, kewarganegaraan, maklumat kewangan (termasuk, tanpa had, maklumat kad kredit atau debit, maklumat bil dan/atau maklumat akaun bank) dan data transaksi (‘Maklumat Peribadi’) daripada anda ketika anda minta akses kepada perkhidmatan kami (keterangan di bawah). Kami mungkin juga mengumpul maklumat peribadi mengenai anda daripada parti ketiga seperti syarikat bersekutu/berkaitan dan usaha sama. (‘Syarikat Genting yang lain’) agensi pelancongan, agensi pelapor kredit atau rekod awam.


Polisi Privasi ini menerangkan kewajipan dan amalan kami di bawah Ordinan (Cap 486), Data Peribadi (privasi) Hong Kong.

 

1 Komitmen Untuk Melindungi Maklumat Peribadi Anda
1.1 Kami komited untuk melindungi Maklumat Peribadi anda. Untuk memastikan anda dapat membuat keputusan bermaklumat dan rasa yakin tentang pemberian Maklumat Peribadi anda kepada kami, kami menyediakan notis ini yang menggariskan amalan kami dan pilihan anda, berhubung dengan bagaimana kami menggunakan Maklumat Peribadi Anda.

 


2 Tujuan Mengumpul
2.1 Kami mungkin mengguna Maklumat Peribadi anda untuk tujuan berikut:
(a) Untuk memproses permintaan anda untuk, atau mentadbir atau memberi, sebarang produk atau perkhidmatan yang ditawarkan kami atau Syarikat Genting yang lain, termasuk, tanpa had, untuk memproses permohonan Ganjaran Keahlian Genting, tempahan pelayaran persiaran, pembukaan akaun sekuriti dan permintaan dagangan (trading), dan/atau permohonan pinjaman;
(b) Untuk proses atau mengesahkan aturan perjalanan (termasuk tanpa had tempahan pelayaran persiaran), aturan pinjaman dan/atau permintaan dagangan (trading) sekuriti (di mana berkenaan);
(c) Untuk pengendalian Program Ganjaran Genting, termasuk tanpa had pemantauan mata, penyampaian manfaat dan perkhidmatan bersekutu, pengurusan hubungan pelanggan, penyelidikan berterusan dan program pembangunan dan penyampaian berita dan maklumat kepada ahli-ahli Program Ganjaran Genting;
(d) Untuk tujuan identifikasi dan verifikasi, berhubung dengan apajua perkhidmatan atau produk yang mungkin dibekalkan kepada anda;
(e) Untuk mentadbir pertandingan, perjudian (game of chance and sweetstakes) yang dikendalikan oleh kami atau bagi pihak kami, termasuk pemberitahuan pemenang mana-mana pertandingan;
(f) Untuk respon, menangani dan proses sebarang pertanyaan yang disampaikan oleh anda;
(g) Untuk menjalankan pemeriksaan kredit anda, menyelenggara sejarah kredit anda/atau memastikan kesahihan kredit semasa anda;
(h) Untuk memenuhi atau mematuhi sebarang kewajipan, keperluan atau aturan untuk pemberitahuan atau penggunaan data yang mengaitkan kami atau yang mana kami dikehendaki mematuhi, baik yang wujud kini atau di masa hadapan dalam atau luar Hong Kong, berdasarkan kepada:
i. Sebarang undang-undang, peraturan yang mengaitkan kami;
ii. Sebarang kaedah, garis panduan dan/atau panduan diberikan atau dikeluarkan oleh sebarang pihak berkuasa undang-undang, kawal selia, kerajaan, cukai, penguatkuasa undang-undang atau pihak berkuasa lain, atau badan kawal selia diri atau industry atau persatuan berkaitan industry yang mana kami mengambil bahagian (termasuk tanpa had kepada industri perkhidmatan kewangan) atau bursa saham relevan (setiap satu ‘Pihak Berkuasa’);
iii Sebarang kontrak atau komitmen masa kini atau masa hadapan atau komitmen lain dengan sebarang Pihak Berkuasa yang membebankan kami berdasarkan biznes kami atau kepentingan atau aktiviti lain dalam atau berhubung dengan bidang kuasa/jurisdiksi Pihak Berkuasa yang relevan;
(i) Untuk memenuhi atau mematuhi sebarang kewajipan, keperluan, prosedur, langkah atau aturan yang tertera pada mana-mana program kami atau polisi yang dibenarkan untuk dipatuhi bagi mencegah atau mengesan aktiviti pengubahan wang haram, bantuan kewangan kepada pengganas atau aktiviti lain yang menyalahi undang-undang;
(j) Untuk pemasaran langsung (lihat seksyen 6 di bawah);
(k) Untuk menjalankan penyelidikan pasaran;
(l) Untuk penyelidikan berterusan dan pembangunan sebarang produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami atau Syarikat Genting yang lain; dan/atau
(m) Sebarang tujuan lain berkait dengan tujuan yang disenaraikan di atas.


2.2 Untuk memenuhi sebarang tujuan di atas, anda mungkin dihubungi melalui e-mail, panggilan langsung/ pos langsung, panggilan telefon, SMS atau cara-cara lain yang dibenarkan oleh pihak berkuasa tempatan.

 

 

3. Kelas-kelas Pihak Penerima Pindahan
3.1 Kami mungkin memberitahu Maklumat Peribadi anda kepada pihak ketiga bagi tujuan yang tertera di Seksyen 2 di atas, termasuk, tanpa terhad, kepada pihak ketiga seperti berikut:
(a) Syarikat Genting lain
(b) Pihak ketiga yang membekalkan perkhidmatan kepada kami (termasuk, tanpa had, bank, peguam, akauntan dan parti ketiga yang membekal perkhidmatan pentadbiran, telekomunikasi, komputer, bayaran, percetakan, penebusan, atau perkhidmatan lain bagi membolehkan kami menjalankan biznes kami).
(c) Penasihat profesional
(d) Organisasi rujukan kredit dan organisasi pihak rujukan ketiga yang lain;
(e) Pihak ketiga yang lain sebagai penelitian pelanggan;
(f) Mana-mana orang atau entiti yang telah mengadakan atau cadang mengadakan sebarang hubungan biznes dengan kami;
(g) Agensi kawal selia atau kerajaan;
(h) Agensi penguatkuasa undang-undang; dan
(i) Mahkamah.


3.2 Namun, kami tidak akan memberitahu Maklumat Peribadi anda kepada pihak ketiga untuk tujuan pemasaran langsung tanpa persetujuan bertulis anda (lihat Seksyen 6 di bawah)


3.3 Data anda mungkin dipindah ke negara lain daripada tempat di mana maklumat anda dikumpulkan. Di mana operasi kami adalah tertakluk kepada perundangan privasi selain Hong Kong (iaitu apabila kami menjalankan
operasi berfungsi di luar Hong Kong), Polisi Privasi ini diterimapakai selagi ia adalah konsisten dengan perundangan tempatan.

 

 

4. Akibat kegagalan memberi Maklumat Peribadi
4.1 Jika tidak dimaklumkan sebaliknya oleh kami, anda adalah diwajibkan untuk memberikan Maklumat Peribadi yang diminta oleh kami. Jika, Maklumat Peribadi tidak diberikan, kami mungkin tidak dapat menawarkan perkhidmatan atau produk yang diminta, atau menjalankan aktiviti seperti yang tertera di Seksyen 2 di atas.

 


5. Akses dan Hak Pembetulan
5.1 Anda berhak untuk meminta akses kepada dan/atau pembetulan sebarang Maklumat Peribadi yang telah diberikan kepada kami. Anda boleh berbuat demikian secara bertulis kepada:
(a) Untuk perkhidmatan kredit, pengurusan aset dan pelanggan dagangan (trading) securiti:
Attention: Compliance Officer
Suite 1501, 15th Floor, Ocean Centre
5 Canton Road, Tsimshatsui, Kowloon, Hong Kong
Email: compliance@genting-securities.com
(b) Bagi semua pelanggan lain:
Attention: Manager at Membership Services
Membership Department
3RD Floor, Star Cruises Centre
100 Andrews Avenue
New Port City Cybertourism Zone
Pasay City
Philippines 1309


5.2 Kami mungkin mengenakan bayaran yang munasabah untuk memproses sebarang akses Maklumat Peribadi atau permintaan untuk pembetulan.

 


6. Kenyataan Pasaran Langsung
6.1 Kami mungkin menggunakan nama, alamat, alamat e-mail dan/atau telefon (‘Maklumat Komunikasi) untuk menghantar kepada anda tawaran istimewa, bahan promosi dan berita lain berhubung pelayaran persiaran, operasi berhubung dengan pelayaran persiaran, produk dan perkhidmatan runcit2, dagangan (trading) security, pengurusan asset dan perkhidmatan kewangan, dan perkhidmatan berhubungan dengan masa lapang, hiburan, hospitaliti dan perkhidmatan lain yang berkenaan (‘Perkhidmatan’), hanya jika kami menerima persetujuan3 anda untuk penggunaan sedemikian.
Kami juga mungkin pindah Maklumat Komunikasi anda kepada Syarikat
Genting yang lain untuk pemasaran langsung perkhidmatan mereka, hanya jika kami menerima persetujuan bertulis anda untuk penggunaan sedemikian.


6.2 Jika anda tidak mahu kami guna atau pindah Maklumat Komunikasi anda untuk pemasaran langsung seperti di atas, anda boleh pilih keluar (sama ada sepenuhnya atau secara pilihan) bila-bila masa, secara percuma, melalui:
(a) Email: compliance@genting-securities.com untuk perkhidmatan kredit, pengurusan aset dan pelanggan dagangan (trading) securiti:
(b) Bagi semua pelanggan lain:
i. Memanggil salah satu daripada hotline kami:
Singapore - +65 6220 7889
Malaysia - +60 3 2302 1398
Hong Kong - +852 2377 2262
China - +86 400 888 7798
Taiwan - +886 2 2175 9550
ii. Email kami di: membership@starcruises.com; atau
iii. Menulis kepada kami di:
Atention: Membership Services
Membership Department
3RD Floor, Star Cruises Centre
100 Andrews Avenue
New Port City Cybertourism Zone
Pasay City
Philippines 1309

 


7 Perubahan Kepada Polisi Privasi
7.1 Kami akan pos sebarang perubahan kepada Polisi Privasi di laman web (www.gentinghk.com, www.starcruises.com dan www.stargentingrewards.com) dengan tarikh mula/ efektif perubahan polisi, agar anda dimaklumkan mengenai cara kami mengumpul dan mengguna Maklumat Peribadi pada bila-bila masa anda boleh pilih. Jika kami ingin menggunakan, pada bila-bila masa, Maklumat Peribadi yang anda telah mengemukakan, melalui kaedah yang berbeza material daripada yang termaktub dalam Polisi Privasi ini, anda akan diberitahu dan diberi peluang untuk memilh keluar atau tidak izin Maklumat Peribadi anda digunakan sedemikian.
Polisi Privasi ini ditulis dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia dan Bahasa Cina. Namun, teks Bahasa Inggeris akan digunapakai jika terdapat sebarang ketidakselarasan.

 

 

1Genting Hong Kong Berhad dan subsidiary

2Syarikat kami serta syarikat bersekutu/berkaitan, usaha sama, biznes runcit adalah terdiri daripada atas kapal, dalam resort, stor dalam talian (online) dan stor-stor yang lain yang memasarkan pelbagai produk seperti pakaian, beg tangan, produk kecantikan, barang kemas, jam tangan, elektronik, barangan konsumer (seperti, wine, makanan, suplemen kesihatan dan tembakau) dan barangan konsumer mahal. Sila ambil perhatian bahawa senara ini tidak mengandungi semua produk yang ditawarkan dan boleh berubah dari masa ke masa.

3Tertakluk kepada pengecualian tertentu mengenai Maklumat Peribadi yang diperolehi sebelum 1 April 2013.


 

 

Polisi Privasi ini ditulis dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia dan Bahasa Cina. Namun, teks Bahasa Inggeris akan digunapakai jika terdapat sebarang ketidakselarasan.